10 Eylül, 2005

Heracleia Pontike

M.O 500-550 yillarinda baslayan yerlesim ve o gunku adiyla Heracleia Pontike ve gunumuzde Karadeniz Eregli`si diye tanidigimiz yerin fotografik Panoramasi;


Uzun Kum plaji ve arka planda ise Goztepe ve simdiki Erdemir sahasi 1958. Zamanin da halkin denize girdigi yer olarak bilinmekteydi simdi ise Erdemir fabrikasinin demir yigini yer aliyor. Goztepe 58'li yillarda yesilligi ile goze carpmakta. Fotografin cekildigi yer ise Elma Tepe yani simdi Yarma yer almakta.







K.D.Z Eregli'de yer alan AKM'ye dogru giden yol. 1948 yilinda deniz evlerin onune kadar gelmekte balikci barinaklari ve balikci cataklari gozukmekte. Gunumuzde ise bu evlerden birkaci hala varligini korumakta. Suanda gordugunuz alan toprakla doldurularak yol yapildi. Sahil yolu yer almakta.






Eregli'nin gelisimi bu iki farkli fakat ayni noktadan cekilmis fotograflarda gormekteyiz. 1962 yilinda cekilen fotografta sahil yolu yok ve surlar, sehir ile denizi birbirinden ayirmakta. Surlar hala ayaktadir. Eregli yerlesimi surlar icine kurulmustur. Fotograflar Goztepe'den cekilmistir.
Eregli gecmisi ve gelecegiyle Turkiye'ye cok seyler katan bir ilcedir. Ve gelisimini hergun bir basak daha yukari cekmekte. 2000 yilinda K.D.Z Eregli'nin 24 kilometre uzakliktaki Zoroglu koyundeki Yassikaya'da yapilan arkeolojik kazilarda; Karadeniz Eregli tarihi ile birlikte bati Karadeniz ve Turkiye tarihini ortaya cikaran tarihi eserler ortaya cikarilmistir. Prof. Dr. Turan Efe tarafindan yapilan kazilarda bulanan eserlerin Bati Anadolu'da bulunan bulgulara benzemedigi belirlenmistir. Bu kazilarla Eregli tarihinin M.O 2500- 2000 yillarina kadar dayandigi ortaya cikmistir. M.O 1750- 1200 yillari arasinda Anadolu'da yasamislardir. Ve hitit tabletlerinde bu bolgede yasayan halktan Kasga veya Kaska diye soz etmektedirler. Bu halktan barbar, ilkel, saldirgan olarak bahsetmislerdir.Hititlerin Karadenize cikmasini bu halk onlemistir.

1 Comments:

Blogger Ali Işıngör said...

Hayırlı olsun...

2:38 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home